Mindfulness en focusing

Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.

Focusing is leren met aandacht luisteren naar wat je lijf je wil laten zien en zeggen.’Focusing’ of ook ‘Focussen’ genoemd is aandacht geven aan iets van binnen dat nog onduidelijk is en waarvan je toch kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven nu. Als je bij dat “iets” stilstaat op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen en zijn eigen verhaal te vertellen. Het geeft inzicht waar het echt om gaat en je ervaart het in je lijf. Door je lijf, hoofd, hart en ziel samen te laten werken. Behalve inzicht leidt dit meestal tot opluchting, fysieke ontspanning en kleine of grote veranderingen ten goede in je leven.

Het is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar van binnen is, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau beweging komt; je organisme weet hoe verder te bewegen.

Reacties zijn gesloten.